duminică, 8 martie 2009

Up-date

Intotdeauna mi-au placut povestile.
Indiferent daca erau "1001 de nopti", "Povesti nemuritoare", povestile Fratilor Grimm sau basmele romanesti.
Si imi plac in continuare, desi intre timp, povestile s-au schimbat.
"A fost odata" s-a transformat in "scurt istoric", "intr-o tara indepartata" a devenit "compania mama", "Imparatul Verde" = Presedinte si, evident "fetele imparatului" - subsidiarele.
Mult mai interesanta este, insa, transformarea lui Fat Frumos, a Spanului si a Imparatului Rosu ca sa nu mai vorbim de cea a Zmeului.
Fat Frumos aspira la pozitia Zmeului in timp ce Spanul evolueaza surprinzator in Topul ierarhiilor.
Rosu si Verde Imparat, deveniti buni prieteni in spatele conflictelor diplomatice, isi impart lumea orchestrand un joc de sah la nivel macro.
Ileana Cosanzeana si Frumoasa din Padurea Adormita sunt partenere de clubbing cu Fata Babei in timp ce Fata Mosului face ore suplimentare asteptand-o in zadar pe Sfanta Vineri.
Printesa il alege pe Fat Frumos doar daca Spanul si-a gasit o Cosanzeana mai tanara, iar Zana Maseluta si Ursitoarele stau la o sueta admirand pictorialul Mumei Padurii in Playboy.
Alba ca Zapada si-a facut trupa de stripperi din cei 7 pitici, in timp ce Printul s-a facut pompier ca sa salveze si el, totusi, pe cineva. Cenusareasa isi cauta partener pe net si ii da intalnire la Bamboo, Zana s-a saturat de bancurile cu blonde iar Pacala face emisiuni la radio.
Harap Alb are o companie de detectivi particulari cu Pasarila Lati Lungila, iar Hansel si Gretel candideaza pentru Parlament.
Lupul si-a pirdut si blana in procesul de hartuire intentat de Scufita Rosie, iar Peter Pan nu are nici o sansa impotriva termopanelor.
Cafenelele si cluburile sunt pline de personaje care abia asteapta sa-si etaleze cartonasele cu numele castelului in care "activeaza" si asteapta povestitorii sa-i remarce si sa-i faca celebri.
Toti alearga dupa un rol in povestea updatata a inceputului de mileniu, abandonand vechile carti incercand sa evolueze dupa regulile societatii de consum.
Numai ca, dincolo de toata aceasta parada, se afla intotdeauna si un Povestitor, care este in cautarea unei noi povesti "nemuritoare", a unui Fat frumos in stare sa retina atentia Cosanzenei prin ceea ce reprezinta fara sa imite tehnica Zmeului.
Povestitorul ii cauta pe cei care ies din cadenta si se impotrivesc curentului, pe ci pentru care gandul este o arma mai putenica decat buzduganul si pot scrie basmul modern fara sa foloseasca "glamour-ul" made in Bollywood pastrand firul rosu al vechilor istorisiri.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bravo, tare de tot... Am pus şi eu pe blogul meu, la un moment dat, câteva povestiri intitulate poveşti rescrise. Iată una dintre ele:

Nici poveştile nu mai sunt ce-au fost...

Încercând să ţină pasul cu trendul actual, Ileana Cosânzeana a apelat la piercing, s-a fardat strident, şi-a pus silicoane şi face shopping la mall alături de Baba Cloanţa... Eforturile sale au dat roadele scontate, astfel că acum este curtată de streaperi care circulă cu Harley Davidson, fumând Lucky Strike fără filtru aprinse de la brichete Zippo... Redus la stadiul de cantitate neglijabilă, Făt-Frumos a luat atitudine şi încearcă să-şi convingă armăsarul focos să nu mai mănânce jăratic, alimentându-l în fiecare dimineaţă cu chips-uri... Eroul din poveste merge la sala de forţă de trei ori pe săptămână şi are pe umărul drept un tatuaj care transmite sec „I’m the best”! Spre surprinderea generală, Zmeul Zmeilor citeşte poezii de dragoste, se plimbă prin parc admirând panseluţele firave, iar seara priveşte stelele căzut pradă unui romantism incurabil... Pentru Ileana Cosânzeana, poşetele Gucci reprezintă ultima pasiune... Pe de altă parte, Făt-Frumos doreşte să cumpere Bentley în leasing, motiv pentru care armăsarul hrănit cu chips-uri
are coşmaruri în care devine salam şi este vândut la supermarket... Vânat în alte vremuri de oamenii de bine, Zmeul Zmeilor şi-a cumpărat o casă la ţară, cultivă legume şi ascultă muzică folk în timp ce pictează apusul de soare... Plictisită de viaţă, Ileana Cosânzeana a fugit în lume alături de o gaşcă de motociclişti, iar acum face trotuarul visând că Făt-Frumos o salvează din braţele Zmeului şi o duce pe un cal alb către castelul aflat la marginea orizontului... Este arestată pentru prostituţie şi încearcă să-şi refacă viaţa croşetând şosete pentru azilele de bătrâni... Făt-Frumos îşi vinde calul la abator, cheltuie banii şi devine alcoolic, dormind pe o bancă, în parc, cu fotografia Ilenei Cosânzeana în buzunarul hanoracului peticit... Este acuzat de vagabondaj, iar acum munceşte ca zilier pe un şantier de construcţii... Renegându-şi trecutul criminal, Zmeul donează bani grei către mănăstirile de maici, dă lecţii de bună purtare preşcolarilor şi a devenit membru de onoare al Asociaţiei pentru Protecţia Ultimelor Virgine... The end...

Join

Radio Whisper | RadioWhisper.com