marți, 27 ianuarie 2009

De che

Exista cateva personaje al caror nume suna cunoscut pana si rapp-erilor din Harlem : Hitler, Cleopatra, Che Guevarra, Dalai Lama, Madonna, Fidel Castro si Marilyn Monroe.
Dintre toate, cel mai interesant mi se pare "El Comandante".
In primul rand, pentru ca, dincolo de propaganda din ultimul bastion al comunismului, respectul oamenilor simpli din Cuba pentru Che, este real.
In al doilea rand, pentru ca figura lui este omniprezenta pe toate articolele de inspiratie army si pe tricourile funny din Amsterdam.
Si, spre surprinderea mea, l-am descoperit pe zidul din chirpici al unei bodegi in Lamu, pe coasta de est a Africii.
In momentul in care gasesti figura legendara a Revolutiei Cubaneze intr-un oras ramas in secolul 14, realizezi ca, dincolo de propaganda, numai charisma duce legenda mai departe.
Che Guevarra este aproape un substantiv, sinonim pentru rebel si revolutie, este simbolul fortei care rastoarna ierarhiile si sparge barierele.
In ultima instanta este simbolul depasirii propriilor limite.
Un medic argentinian burghez, suferind de astm bronsic a devenit varful de lance pentru Revolutia lui Fidel.
Intr-o companie "El Comandante" este angajatul rebel, care cere explicatii si refuza sa mearga cu spinarea plecata in fata "superiorilor ierarhici". Leaderul informal.
De che uitam insa, sa-l asociem cu tenacitatea de a-ti urma calea si capacitatea de a-i face pe ceilalti sa te urmeze chiar daca esti outsider si vorbesti curios?
De che vedem numai forta razboinica si omitem charisma pe care ti-o dau propriile idealuri si care poarta legenda mai departe?
Poate pentru ca ne lipseste curajul de a alege calea spinoasa a luptei cu limitele si conditionarile autoimpuse.



Niciun comentariu:

Join

Radio Whisper | RadioWhisper.com